Bili u Ligi petice, sada im prijeti krah: Pred bankrotom klub iz Lige prvaka, uz još sedam prvoligaša

9 juillet 2024 0 Par

Francuski nogomet suočava se s ozbiljnom krizom jer tamošnji nogometni savez još uvijek nije dobio ponudu za TV prijenose nadolazeće sezone, što prijeti bankrotom čak osam prvoligaških klubova.

Situacija u francuskom nogometu nikada nije bila ovako teška u historiji “liga petice”. Nema ponude za TV prijenose za petogodišnji ciklus od 2025. do 2029. godine, a klubovi su zbog toga ostali bez prijeko potrebnih financijskih sredstava.

Predsjednik Nogometnog saveza Francuske, Vincent Laburne, tražio je više od milijardu eura po sezoni za TV prava, ali odlazak zvijezda poput Messija, Neymara i Mbappea smanjio je interes za plaćanje te sume.

Iako su DAZN i beIN Sports spominjani kao potencijalni kupci TV prava, dogovor nikada nije postignut. Čak i nakon što je cijena prava prepolovljena, ponuda još uvijek nema. Ugledni list L’Equipe upozorava na mogući kolaps. Osam klubova iz prve lige, uključujući Auxerre, Lens, Nantes, Reims, Montpellier, Brest, Le Havre i Angers, nalazi se na rubu bankrota zbog nedostatka financijskih sredstava.

Brest, koji je izborio grupnu fazu Lige prvaka, također je u opasnosti. Lens, sudionik prošlosezonske Lige prvaka, i Montpellier, bivši prvak, također su pogođeni krizom.

Francuska Liga 1 već je imala problema s TV pravima tijekom prethodnog ugovora. Ugovor s španjolskom televizijskom kućom Mediapro raskinut je 2020. godine zbog pravnih i financijskih problema.

Ova situacija dodatno je otežala ionako tešku financijsku situaciju u francuskom nogometu. Ako se uskoro ne pronađe rješenje, francuski nogomet mogao bi doživjeti katastrofu neviđenih razmjera.

The post Bili u Ligi petice, sada im prijeti krah: Pred bankrotom klub iz Lige prvaka, uz još sedam prvoligaša appeared first on Sve Osim Politike.