Bio kažnjen za namještanje, a sada sudi drugi polufinalni meč Eura

8 juillet 2024 0 Par

Slovenac Slavko Vinčić odabran je za glavnog sudca prvog polufinalnog meča Evropskog prvenstva između Španije i Francuske.

Vinčiću će ovo biti treći meč na turniru, a pomagat će mu Tomaž Klančnik i Andraž Kovačić, dok je četvrti sudac Ivan Kružilak. Pravdu na drugom polufinalnom meču između Nizozemske i Engleske dijelit će Nijemac Felix Zwayer.

Ovaj 43-godišnjak već je sudio meč između Nizozemske i Rumunije, gdje je Nizozemska slavila 3:0. Također je sudio mečeve Italije protiv Albanije i Portugala protiv Turske. U svojoj karijeri, Zwayer je imao i turbulentne periode. Nakon utakmice između Borussije Dortmund i Bayerna 2021. godine, bio je meta kritika navijača Dortmunda.

Uzeo je pauzu od suđenja, ali se vratio dva mjeseca kasnije. Godine 2005. bio je uključen u skandal s namještanjem utakmica, primivši mito od 300 eura od suca Roberta Hoyzera, zbog čega je suspendiran na šest mjeseci.

Mnogi vjeruju da će Vinčić ili Zwayer imati priliku suditi finale, ovisno o tome ko se bolje pokaže u polufinalnim mečevima.

Prvi polufinalni meč igra se u utorak, dok je drugi na rasporedu u srijedu. Oba suca imaju iskustvo na velikim turnirima i nosit će se s velikim pritiskom ovih važnih mečeva.

Navijači očekuju pošteno suđenje i nadaju se da će suci biti nepristrani.

The post Bio kažnjen za namještanje, a sada sudi drugi polufinalni meč Eura appeared first on Sve Osim Politike.